Stiri
OFERTE CURSURI
08 Sep 2015 08:05 - Super User

ASOCIATIA CAMERA MESTESUGARILOR este un centru de perfectionare profesionala ce organizeaza cursuri  [ ... ]

Admitere 2015 - UTCN
07 Sep 2015 06:54 - Super User

UNIVERSITATEA TEHNICA DIN CLUJ NAPOCA Organizeaza in perioada 7-9 septembrie 2015 in Municipiul SA [ ... ]

Oportunitate de calificare pentru sătmărenii din m...
24 Iul 2015 07:00 - Super UserOportunitate de calificare pentru sătmărenii din mediul rural

Proiectul “Dezvoltarea Resurselor UMane în mediul rural din județul Satu Mare – D [ ... ]

Sedinta Consiliului Director
07 Iul 2015 10:22 - Super User

Urmatoarea sedinta a Consiliului Director al ACM va avea loc in data de 15.07.2015 la sediul Asociat [ ... ]

Curs Lucrator in comert
07 Iul 2015 10:22 - Super User

In data de 01 iulie a avut loc exemanul de absolvire al cursului de Lucrator in comert din localitat [ ... ]

Other Articles

Legea meşteşugurilor

Legea meşteşugurilor

 

"Legea meşteşugurilor" este un proiect de lege adoptat recent de către Senatul României şi care în prezent este trimis comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor pentru raport. Atât proiectul de lege, cât şi anexele unde sunt prevăzute meseriile ce vor putea fi practicate de meşteşugari pot fi găsite pe site-ul oficial al Camerei Deputaţilor.

 

Proiectul de lege stabileşte cadrul normativ pentru organizarea meşteşugurilor şi a înterprinderilor meşteşugăreşti, formarea profesională şi perfecţionarea meşteşugarilor.

 

Noţiunea de înterprindere meşteşugărească este definită ca fiind persoana fizică sau juridică, înregistrată în Registrul meşteşugarilor, care realizează produse sau servicii meşteşugăreşti de mică industrie şi are un număr mediu anual de până la 50 lucrători.

 

Conform proiectului de lege, practicarea unui meşteşug este permisă:

  • persoanelor fizice şi juridice sau asociaţiilor familiale autorizate în baza Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi economice în mod independent;
  • societăţilor cooperative înfiinţate în baza Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei;
  • societăţilor comerciale înfiinţate în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Cei enumeraţi mai sus, cărora li se poate permite practicarea unui meşteşug vor trebui să îndeplinească condiţiile viitoarei legi a meşteşugurilor.

Astfel, practicarea independentă a unui meşteşug de către persoanele fizice şi juridice este condiţionată de obţinerea certificatului de înscriere în Registrul meşteşugarilor.

 

De precizat ca proiectul de lege nu reglementează situaţia acelor meşteşugari care deja s-au înregistrat în baza Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi economice în mod independent.

 

Proiectul de lege propune înfiinţarea Camerei Naţionale a Meşteşugarilor - persoană juridică română care va funcţiona ca organizaţie de interes public, fără scop lucrativ, cu respectarea legislaţiei referitoare la asociaţii şi fundaţii.

 

La nivelul fiecărui judeţ se va înfiinţa câte o cameră teritorială a meşteşugarilor care, din momentul dobândirii personalităţii juridice va fi membru de drept în Camera Naţională a meşteşugarilor.

 

Cetăţenii unui stat membru al Uniunii Europene sau cetăţenii din Spaţiul Economic European vor putea practica meşteşugul în România, dar cu condiţia de a prezenta Registrului Meşteşugarilor atestatul de recunoaştere şi echivalare pentru diplomă sau certificatul de absolvire.

Share
POSDRU 134422
  • Pentru proiectul POSDRU/141/5.2/G/ ID 134422 Dezvoltarea Resurselor UMane in mediul rural din judetul Satu Mare – DRUM spre ocupare vizitati: http://drum. consultingage.ro
POSDRU 88754

free counters