Stiri
OFERTE CURSURI
08 Sep 2015 08:05 - Super User

ASOCIATIA CAMERA MESTESUGARILOR este un centru de perfectionare profesionala ce organizeaza cursuri  [ ... ]

Admitere 2015 - UTCN
07 Sep 2015 06:54 - Super User

UNIVERSITATEA TEHNICA DIN CLUJ NAPOCA Organizeaza in perioada 7-9 septembrie 2015 in Municipiul SA [ ... ]

Oportunitate de calificare pentru sătmărenii din m...
24 Iul 2015 07:00 - Super UserOportunitate de calificare pentru sătmărenii din mediul rural

Proiectul “Dezvoltarea Resurselor UMane în mediul rural din județul Satu Mare – D [ ... ]

Sedinta Consiliului Director
07 Iul 2015 10:22 - Super User

Urmatoarea sedinta a Consiliului Director al ACM va avea loc in data de 15.07.2015 la sediul Asociat [ ... ]

Curs Lucrator in comert
07 Iul 2015 10:22 - Super User

In data de 01 iulie a avut loc exemanul de absolvire al cursului de Lucrator in comert din localitat [ ... ]

Other Articles

Oportunitate de calificare pentru sătmărenii din mediul rural

proiectProiectul “Dezvoltarea Resurselor UMane în mediul rural din județul Satu Mare – DRUM spre ocupare”, implementat de Project Consulting Age SRL, în calitate de lider, în parteneriat cu Asociația Camera Meșteșugarilor Satu Mare, Comuna Turț şi Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare, a ajuns la final. În cadrul conferinţei de închidere a proiectului, care s-a desfăşurat ieri, a fost anunţat faptul că circa 600 de persoane din aproape 60 de localităţi din judeţ au fost beneficiarii acestuia.

Beneficiari din mediul rural
Încă de la începutul conferinţei, prefectul Eugeniu Avram i-a felicitat pe cei implicaţi în derularea proiectului, afirmând că una dintre priorităţile sale dar şi ale Guvernului reprezintă inserţia persoanelor din mediul rural pe piaţa muncii.

Potrivit coordonatorului proiectului, Iuliana Klebleev, proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de 16 luni, începând cu 31 martie 2014, și a avut ca obiectiv general creșterea calitătii vieții în mediul rural din județul Satu Mare și îmbunătățirea calității forței de muncă, în corelare cu nevoile pieței muncii în cadrul unor sectoare non-agricole, din perspectiva învățării pe tot parcursul vieții.

Grupul țintă al proiectului a fost format din 600 de persoane, faţă de 432 de persoane cât a fost planificat, cu un nivel de pregătire redus, necalificate sau calificate în domenii care nu mai sunt cerute de piața muncii, din 59 de localităţi rurale ale județului Satu Mare, în special tineri și femei. Este vorba despre persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri, persoane ocupate în agricultura de subzistență și persoane inactive.

Cea mai mare pondere în total grup țintă au avut-o persoanele din comunele Turț (peste 25%), Tiream, Pișcolț, Călinești-Oaș, Bixad, Bătarci și Vama. De asemenea, proiectul s-a bucurat de o participare largă a femeilor (61% din total grup țintă), dar și al tinerilor cu vârsta mai mică de 24 ani (42% din total grup țintă).

Aproape 50 de beneficiari, angajaţi
Potrivit preşedintelui organizaţiei, Joszef Holczli, Asociația Camera Meșteșugarilor Satu Mare – coordonatorul activității de formare profesională – a organizat 14 serii de cursuri de calificare și inițiere pentru peste 200 de persoane în domenii precum bucătar, ospătar, cofetar, administrator de pensiune, lucrător în gospodăria agroturistică, lucrător comercial, tapițer, instalator, operator introducere, validare si prelucrare date. În total, au fost certificate 292 de persoane, din care 141 au obținut certificate de calificare. Rata de abandon a fost sub 5%, față de 25% estimat. Toți absolvenții cursurilor derulate prin proiect au beneficiat de subvenții și au primit certificate de absolvire sau calificare, cu recunoaștere la nivel național și al Uniunii Europene.

Un rol deosebit de important în drumul către un loc de muncă al participanților l-a avut Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare, care, potrivit celor spuse de directorul Simona Derşidan, prin serviciile specializate pe care le oferă a consiliat și orientat în carieră aproximativ 400 de persoane și a pus în contact cu diverși angajatori peste 130 de persoane, din care 47 au obținut deja un loc de muncă.

Atât primarul comunei Turţ, Ioan Ciupac, cât şi preşedintele Grupului de Acţiune Locală (GAL) Ţara Oaşului, Maria Turtureanu, au afirmat că proiectul a fost de bun augur în special pentru cetăţenii din Ţara Oaşului, şi că sunt deschişi şi pentru altele de acest gen.

Sursa: Gazeta de Nord-Vest

 

Share
POSDRU 134422
  • Pentru proiectul POSDRU/141/5.2/G/ ID 134422 Dezvoltarea Resurselor UMane in mediul rural din judetul Satu Mare – DRUM spre ocupare vizitati: http://drum. consultingage.ro
POSDRU 88754

free counters